Nieuws

Boeren, burgers en buitenlui strijden samen voor de weidevogel

06 juni

Dit is een artikel van BN DeStem.

De telefoon gaat bij Maaike Riemslag. Een boer meldt dat bij het maaien een grutto is gespot. Of iemand van de vogelwerkgroep langs kan komen. ,,Zo ging het in het broedseizoen maar door. Geweldig hoe boeren in de regio meedoen om akker- en weidevogels te beschermen'', zegt de inwoonster van Gilze en Rijen.

 

De samenwerking van milieugroeperingen, gemeenten, provincie en boeren in het ABG-gebied (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen) heeft de vogels in de regio geen windeieren gelegd. ,,Elk jaar groeit de belangstelling en medewerking van boeren, burgers en buitenlui'', zegt Maaike Riemslag. De coördinator Weidevogelgroep Alphen-Chaam-Gilze tracht samen met de vele betrokken vrijwilligers leefomstandigheden van akker- en weidevogels te versterken.

 

Merels

Dat is hard nodig ook. Intensieve landbouw en een sterke afname van insecten leidt tot een terugloop van vogels. Ook een dodelijke ziekte bij merels heeft het aantal muzikale bijdragen in de vrije natuur verarmd.

Diverse regelingen helpen het tij keren. ,,Voor de kievit is er uitgesteld bewerken, een regeling via het Brabants Landschap'', vertelt Riemslag. Boeren in velden waar veel kieviten broeden, stellen hun werk uit tot de kuikens zijn uitgevlogen. ,,Daarvoor krijgen ze een mooie vergoeding. Na de afgesproken periode kunnen ze alsnog zaaien of planten.'' Dit jaar op 25 hectare.

 

Verhongerd

Hoewel nog nooit op zo veel grond uitgesteld is gewerkt, valt het resultaat wat tegen. ,,Veel kuikens kwamen uit het ei in een periode dat het enorm regende. Daarna was het extreem koud, waardoor insecten langer wegbleven en veel kuikens zijn verhongerd. Aan de inzet van boeren en akkerbouwers heeft het niet gelegen'', zegt Riemslag.
 

Lees het volledige artikel op de website van BN DeStem, klik hier

Deel dit bericht

Terug
Meer nieuws laden