Nieuws

Consument draagt bij aan steun boerenlandvogels

29 juni

Wie dacht dat aandacht voor boerenlandvogels enkel voor melkveehouders en actieve natuurliefhebbers is weggelegd, heeft het mis. Ook in de schappen van de supermarkten zien we de boerenlandvogel vaker opduiken op producten die zijn gemaakt met aandacht voor boerenlandvogels en natuur. De consument draagt door het kopen van onderstaande producten bij aan bloemreike weides en steunt hiermee de boeren die goed zorgen voor vogels op en rond hun bedrijf.

 

Red de Rijke Weide kaas

Weidevogelboer Henk Pelleboer uit Mastenbroek levert de melk voor de biologische Red de Rijke Weide kaas. Van iedere kilo Red de Rijke Weide Kaas die verkocht wordt gaat 1 euro rechtstreeks naar het uitbreiden van het weidevogelgebied in Mastenbroek. De kaas wordt in verschillende winkeld door heel Nederland verkocht.

 

Weide Weelde

Deze gangbare Nederlandse Weidezuivel komt van de rijke weiden van de twaalf boeren van het Boerengilde, waaronder Marcel Strijtveen. Van elk pak melk, yoghurt of karnemelk gaat er 2 cent naar een weidefonds. Hieruit worden boeren financieel ondersteund om het aandeel natuur in het bedrijf te verhogen. Weide Weelde koop je onder andere bij Albert Heijn, Jumbo, Plus en Deen.

 

Weerribben Zuivel en Zuiver Zuivel

De 30 melkveehuders die leveren voor de biologische zuivelmerken Zuiver Zuivel en Weerribben Zuivel zo’n 2800 hectare weidegrond in beheer, waarvan 850 hectare kruidenrijk grasland met uitgestelde maaidatum. Deze biologische zuivel van Weerribben Zuivel en de biodynamische zuivel van Zuiver Zuivel zijn onder andere verkrijgbaar bij Ekoplaza, Natuurwinkel en Marqt.

 

Ût Giethoorn

De biologische zuivel van Ût Giethoorn komt rechtstreeks van de boerderij en wordt zoveel mogelijk op ambachtelijke wijze gemaakt. Dat betekent vooral dat de producten de tijd krijgen om smaak te ontwikkelen en dat de processen en recepturen erg lijken op die van vroeger. De zuivel is te koop in filialen van Deen en Coop.

 

Terschellinger Kaas

Deze biologische kaas van Terschelling wordt gemaakt door de Terschellinger kaasfabriek. De melk wordt geleverd door weidevogelboer Egbert Zorgdrager.

 

Wilde Weide kaas

Deze biologische boerenkaas uit het Groene Hart, wordt gemaakt door weidevogelboer Freek van Leeuwen en door weidevogelboer kees van Gaalden van biologisch-dynamische kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos.

 

Erf-1

Op het Kampereiland produceert familiebedrijf Erf-1 een compleet assortiment biologische boerderijzuivel en -kaas. Maximale weidegang van koeien, bio-diverse weide sen aandacht voor weidevogels zijn belangrijke uitgangspunten in de bedrijfsvoering.

 

Hoe het precies zit met de verschillen tussen gangbaar, biologisch, weidemelk en weidevogelmelk lees je hier.

 

Bron: Red de Rijke Weide

Deel dit bericht

Terug
Meer nieuws laden