Nieuws

Hoe een utopisch landschap de weidevogel moet redden

28 september

Dit is een artikel van Leeuwarder Courant.

Ideeën van congresgangers voor een utopisch weidevogellandschap moeten bouwstenen zijn voor plannen waar Fryslân momenteel aan werkt.

Meer dan tweehonderd steltloperexperts uit zo’n dertig landen bogen zich vrijdag op hun congres in Workum over de problematiek van het Friese landschap. Over verlies aan biodiversiteit, over de alarmerende toestand waarin de weidevogels verkeren.

Ze namen grutto, kievit, wulp en watersnip als voorbeeld, keken naar de behoeften van deze vogels en bespraken hoe daar in voorzien kan worden, zonder de last van beperkingen die in de praktijk om de hoek komen kijken. ,,Om oplossingen scherp in beeld te krijgen, is dat de manier’’, legde organisator Petra de Goeij uit.

 

Herinrichting zorgt voor opleving

Een mooi voorbeeld kwam uit Duitse hoek, van Heinrich Belting die de resultaten liet zien van de aanpak van het gebied Dümmer. 2500 hectare groot, bij een meertje, bedijkt in 1953 en daarna geschikt gemaakt voor moderne landbouw. Van de weidevogels bleef niks over.

Een herinrichting met een hoofdrol voor water zorgde voor een geweldige opleving. Tien verdwenen soorten kwamen terug, de broedresultaten zijn van hoog niveau. Daarbij worden boeren ingeschakeld die buiten het broedseizoen er hun brood kunnen verdienen. Steun van Europa is bij zo’n project onontbeerlijk, betoogde Belting.

 

Lees het volledige artikel bij de Leeuwarder Courant, klik hier

 

Deel dit bericht

Terug
Meer nieuws laden