Nieuws

Jonge natuurbeschermers in actie voor weidevogels

26 januari

Leden van de Vughtse Jeugdnatuurwacht gingen afgelopen zaterdag aan de slag met een bijzondere en belangrijke activiteit. Onder begeleiding van vrijwilligers van de weidevogelbescherming werden borden gemaakt die in de Gement geplaatst zullen worden en mensen attent moeten maken op de broedende weidevogels.

Foto door Lisette Broess-Croonen

Het is in Nederland slecht gesteld met weidevogels als de kievit, grutto, scholekster en wulp. Het aantal kieviten neemt jaarlijks met vijf procent af en de wulp en grutto komen in Brabant al bijna niet meer voor. Voor een deel is dat te danken aan natuurlijke roofdieren als kraaien, vossen en dassen, maar ook de mens is schuldig aan de bedreigde status van de weidevogels. De grond raakt steeds meer verdroogd en door bestrijdingsmiddelen neemt het aantal insecten, voedsel voor de vogels, af.

 

In de Gement gaat het gelukkig al steeds beter door de samenwerking van het Brabants Landschap met de boeren. Vrijwilligers brengen ieder broedseizoen de nesten in kaart en delen deze informatie met de boeren, die hier rekening mee houden tijdens het bewerken van het land. Ook wordt er veel aan gedaan om het gebied aantrekkelijker te maken voor de vogels.

 

De gewone wandelaar vormt echter ook een risico. "Sommige mensen komen de nesten leeghalen en andere wandelaars laten hun hond loslopen. Deze eten de kuikens en eieren en jagen de volwassen vogels op." aldus een vrijwillige weidevogelbeschermer. "We zijn de ochtend begonnen met uitleg over de weidevogels. Daarna zijn de kinderen hard aan de slag gegaan om borden te maken waarop wordt aangegeven dat het hier een broedgebied van weidevogels betreft."

 

Wegwezen

Met mooie tekeningen, uitgeknipte plaatjes van vogels en pakkende teksten proberen de kinderen de wandelaars en andere bezoekers van de Gement duidelijk te maken dat ze de nesten met rust moeten laten. Sommigen vragen vriendelijk om rekening te houden met de broedende vogels, anderen zijn wat directer. Het bord met 'Wegwezen' laat weinig aan de verbeelding over. Begin maart zullen de borden in de Gement geplaatst worden, zodat de vogels hopelijk een rustig(er) broedseizoen hebben.

 

Lees verder bij de bron: Stadsblad Den Bosch

Deel dit bericht

Terug
Meer nieuws laden