Nieuws

Landbouw en het terugkrijgen van bijzondere natuur gaan best samen

28 september

Ben Koks is een natuurman, maar hij gelooft óók in landbouw. In de Zegenpolder bij Rhoon komen die twee, natuur en landbouw, samen.

 

De landbouw moet er een goede boterham kunnen verdienen, en hij weet zeker dat de veldleeuwerik weer over de akkers gaat zwieren. Akkernatuur heet het. “Wat wij bedacht hebben is niet nieuw, maar spiksplinternieuw. En het is geen luchtfietserij”, zegt Koks over de proef die drie jaar gaat duren. Ook in Groningen wordt zijn plan nu uitgewerkt.

Koks komt graag in de Zegenpolder, een gebied vlakbij Rhoon, iets ten zuiden van Rotterdam. Op de achtergrond zoemt constant de grote stad. Maar hier voor hem ligt een authentieke Nederlandse polder, omringd door dijken met karakteristieke populieren. “Die bomen horen hier bij. Dit is echt een open, Nederlands cultuurlandschap”, zegt Koks.

Koks wilde ooit boer worden, maar een eigen boerderij zat er niet in - zijn vader was timmerman. Hij kwam na een opleiding op de landbouwhogeschool terecht in de landbouwecologie. Koks is nu directeur van de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief, een kennisinstelling die veel onderzoek doet. Zaterdag 23 september kreeg hij in Utrecht de Heimans en Thijsse Prijs voor zijn inzet om de boerenlandvogels te beschermen.

Bron: Trouw
Afbeelding: Arie Kievit

Deel dit bericht

Terug
Meer nieuws laden