Nieuws

Met drone alleen wordt weidevogel niet gered

28 juni

Dit is een artikel van Boerderij.nl

Met de inzet van een weidevogeldrone in de Krimpenerwaard zijn meer gruttonesten gevonden, maar het aantal jongen dat is uitgevlogen valt in verhouding tegen.

Voor het eerst dit voorjaar zette het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK) een drone in om weidevogels te beschermen. De eerste cijfers kwamen aan de orde op een evaluatieavond van weidevogelwachters in Bergambacht. Het aantal vindplaatsen van gruttonesten is in het gebied gestegen van 19 vorig jaar naar 57 dit seizoen. Ook van andere weidevogels als tureluur, scholekster en kievit zijn meer nesten gevonden. De gegevens kunnen niet één op één worden toegeschreven aan het gebruik van de drone, want er zijn invloeden als het weer, predatoren et cetera.

 

Drone voor € 30.000 aangeschaft

Toch is Mariëlle Oudenes, gebiedscoördinator van het Agrarisch Collectief Krimpenerwaard (ACK) blij met de drone, die voor € 30.000 is aangeschaft. Helaas is de software niet goed genoeg. De analyse van de vluchten moet sneller en beter. Ander nadeel is het beeld, dat soms onduidelijk is. Ook vindt de drone geen kuikens in lang gras. Tijdens een reportage in de vroege ochtend lukt het wel jonge haasjes of warme zwanendrollen te vinden.

 

Aantal uitgevlogen jongen dramatisch laag

Het is het eerste leerjaar en het zijn kinderziekten, maar Oudenes laat zich er niet door uit het veld slaan. Ook al houdt ze het bijna niet droog als ze op de evaluatieavond vertelt dat het aantal uitgevlogen jongen in een deel van de polder dramatisch laag is. Van de 35 gruttonesten, gevonden in het gebied rond Bergambacht, zijn er volgens haar 6, misschien 7 jongen groot geworden.

Dat is natuurlijk veel te weinig, maar bevlogen als ze is, denkt ze al weer na over het volgende seizoen. Over een manier om boeren, die niets of weinig doen aan natuurbeheer, te overtuigen dat er meer moet gebeuren. ‘’Want uiteindelijk is het grotere doel dat er meer weidevogels groot worden en uitvliegen”, zegt ze.

 

Lees het volledige artikel op Boerderij.nl, klik hier.

Deel dit bericht

Terug
Meer nieuws laden