Nieuws

Platteland in Ontwikkeling Weerterland van start

01 december

Met de aanplant van stekelstruweel op de Bientjesrandweg in Ospeldijk is gisteren (vrijdag) het officiële startsein gegeven voor het uitvoeringsprogramma 'Platteland in Ontwikkeling (PiO) Weerterland'. Dit is de eerste Limburgse PiO-samenwerkingsovereenkomst.

Zes partijen bekrachtigden vrijdag de samenwerking met de ondertekening van de overeenkomst: LLTB, gemeente Nederweert, gemeente Weert, Waterschap Limburg, provincie Limburg en Natuurmonumenten. Vijftien projecten maken op dit moment deel uit van het uitvoeringsprogramma.

'In het buitengebied van het Weerterland is nog een aantal overheidsopgaven te realiseren op het gebied van onder andere landbouw, water, duurzaamheid, natuur en verbinding tussen stad en platteland', zegt Frank Voss, voorzitter van de stuurgroep PiO Weerterland en wethouder in de gemeente Nederweert.

Wensen

'Maar er leven ook wensen en ideeën bij de bewoners en gebruikers van het buitengebied, die we graag samen verwezenlijken', aldus Voss.

Samenwerking is volgens de voorzitter van de stuurgroep dan ook leidend binnen PiO. 'Vanuit samenwerking kunnen we doelen en geld op elkaar afstemmen en waar mogelijk verbinden.'

Stekelstruweel

De aanplant van de stekelstruwelen in Ospeldijk vormde vrijdag de symbolische aftrap van het uitvoeringsprogramma. Dit project is tot stand gekomen door een wens uit de streek en het verwezenlijken van een doel van de overheid.

Initiatiefnemer van het project is Willem Maris, akkervogelbeschermer en actief lid van de Vogelwerkgroep Nederweert. 'Boerenlandvogels hebben een soortenrijke berm met hier en daar een boom hard nodig, met name in de broedtijd', vertelt Maris.

'Stekelstruweeltjes zoals sleedoorn, hondsroos, meidoorn en braam als onder beplanting zorgen daarvoor. Daarmee houden we, samen met agrariërs die aan akkervogelbeheer doen, de populatie van boerenlandvogels in stand én kan de populatie uitbreiden.' [...]

 

Lees verder bij de bron.


Bovenstaand artikel is een publicatie van Nieuwe Oogst. Het volledige artikel lees je op nieuweoogst.nu.

Deel dit bericht

Terug
Meer nieuws laden