Nieuws

Recordaantal nesten weidevogels gevonden

15 september

GIESSEN - Bij de Weidevogelbescherming Land van Heusden en Altena hadden ze dit jaar een wel hele feestelijke slotavond: de leden hebben dit jaar maar liefst 651 nesten van weidevogels gevonden én - zo veel mogelijk - beschermd. En dat terwijl 2016 juist een wat minder jaar was, met 526 nesten (een dipje ten opzichte van 2015 met 550). 

 

 

De belangrijkste groei van het aantal nesten zit bij onze bekendste, maar ook meest geplaagde weidevogels: de kievit, grutto, tureluur en wulp. Het aantal kievitsnesten steeg van 395 naar 480.  Bij de grutto turfden de zoekers vijftig nesten, tegen 356 een jaar eerder. Het aantal nesten van de tureluur, nog zo'n weidevogel pur sang, steeg procentueel het meest: van zes nesten in 2016 naar 14 nesten in 2016. En de wulp tot slot steeg van 23 nesten naar 38. De enige weidevogel uit de top vijf die geen stijging boekte was de scholekster. Een daling van vijftig nesten naar 46. 

Het nestsucces is te verklaren doordat het zoekgebied is uitgebreid dankzij meer vrijwilligers. En bij Veen is een nieuwe zoekgroep gestart. Daarnaast konden veel kuikens beschutting vinden in de vorig jaar aangelegde plasdrasweilanden. En in Hank verdubbelde het bestand zich in één jaar. 

 

Meer lezen? Bekijk het volledige artikel op de website van het Brabants Dagblad.

Deel dit bericht

Terug
Meer nieuws laden