Nieuws

Veel nieuwe vrijwilligers voor bescherming boerenlandvogels opgeleid

23 mei

Ieder voorjaar leidt Landschap Noord-Holland boeren en vrijwilligers op die het veld in gaan om beschermingsmaatregelen te nemen voor boerenlandvogels en voor het monitoren van aantallen vogels. Dit voorjaar was de belangstelling voor de cursussen groot. In totaal zijn 150 mensen opgeleid tot boerenlandvogelvrijwilliger.
Op Texel deed een groep van zelfs 30 vrijwilligers mee aan de weidevogelmonitoringcursus. Deze groep vrijwilligers en boeren gaven gehoor aan de oproep van agrarische natuurvereniging De Lieuw om mee te doen. Want de inzet van boeren en vrijwilligers is hard nodig nu de weidevogels het zo moeilijk hebben.

De cursus Bescherming Boerenlandvogels op Texel
Tijdens één theorie-avond en drie praktijkochtenden leerden de Texelse cursisten hoe je weidevogels het effectiefst kunt beschermen. Maar ook hoe je het gedrag van de weidevogels zo kunt interpreteren dat je weet waar de vogels broeden en waar en wanneer er jongen in het veld rondlopen. Zo kunnen de vrijwilligers de boer goed informeren over de aanwezige vogels en kunnen zij op hun beurt rekening houden met de nesten en vogelfamilies met jongen tijdens werkzaamheden op het land.

Het leuke van de cursus op Texel was dat er ook veel boeren deelnamen, zowel mannen als vrouwen. Vol enthousiasme hingen ze aan de lippen van cursusleider Wim Tijsen die met passie vertelde over weidevogelbescherming en zijn ervaringen.


Bron: http://www.noordtopics.nl/cultuur/2017_05_23-3.shtm

Deel dit bericht

Terug
Meer nieuws laden