Nieuws

Wetenschappers onthullen waarom vogels verschillende eieren leggen

23 juni

Vandaag concluderen wetenschappers in het wetenschappelijke vakblad Science dat het te maken heeft met hoeveel vlieguren een vogel maakt. De vorm wordt uiteindelijk bepaald door de dikte van het membraan van een ei. De onderzoekers hebben 49.175 eieren van 1.400 vogelsoorten geanalyseerd. Er zijn in totaal zo’n 10.000 vogelsoorten, dus het gaat hierbij om zo’n 14% van alle vogelsoorten. Het gaat hier dus om een zeer omvangrijk onderzoek, waarbij onderzoekers een indrukwekkend aantal eieren hebben geanalyseerd.

 

De onderzoekers keken naar twee eigenschappen: hoe asymmetrisch is een ei en hoe ovaalvormig is een ei? Een kegelvormig ei is bijvoorbeeld veel asymmetrischer dan een rond ei. Er blijken veel verschillen te zijn. Zo is het ei van een oeverloper of een murre extreem asymmetrisch door de kegelvorm. Dit geldt niet voor het ei van een kolibrie of hamerhoen. Het topje van zo’n ei is qua vorm gelijk als de onderkant.

De vorm van eieren houdt onderzoekers al jaren bezig. Er zijn allerlei theorieën in wetenschappelijke vakbladen verschenen. Een zo’n theorie: vogels die aan de kust broeden hebben vaker kegelvormige eieren, omdat deze eieren in een klein rondje om de kegel (het zwaartepunt) draaien. De eieren rollen dus minder makkelijk van een klif af. Of een andere theorie: op plekken waar minder calcium aanwezig is, hebben eieren een minder groot oppervlak om zo calcium te besparen. Voor ronde eieren is minder calcium nodig dan voor ovale of kegelvormige eieren.

De wetenschappers hielden met zoveel mogelijk factoren rekening, zoals met de hand-vleugel-index (de verhouding tussen de vogelhand en de hele vleugel), het lichaamsgewicht, de leefomgeving, het aantal eieren in een nest, het nesttype, de locatie van een nest en het dieet van een vogel.


Bron: https://www.scientias.nl/wetenschappers-onthullen-waarom-vogels-verschillende-eieren-leggen/

Deel dit bericht

Terug
Meer nieuws laden