Piet en Marieke van 't Klooster
Melkveehouder
Nijkerk
Ik doe mee met Slimme Vogels omdat:

we de biodiversiteit willen bewaren door goed rentmeesterschap.Ons bedrijf

We runnen Boerderij Ark samen met de neef van Piet, Kees van ‘t Klooster, van wie we de boerderij in 2013 hebben overgenomen. Sinds 1997 zijn we biologisch; we melken zo’n 90 koeien op 110 hectare en leveren onze melk aan Campina biologisch. Er werd hier al decennia met veel passie voor vogels gewerkt: voor ons is het vanzelfsprekend! Piet heeft twee jaar geleden het certificaat zelfstandig professioneel natuurondernemer behaald aan de CAH Vilentum Hogeschool te Dronten. Hij heeft er kennis opgedaan, ervaringen kunnen uitwisselen met collega-natuurboeren en ecologen. De eindscriptie is een goede uitrusting voor gesprekken met natuurorganisaties.


Deel het verhaal van Piet en Marieke van 't Klooster

Mozaïekbeheer als uitgangspunt

We maaien altijd met de wildredder voor de trekker. Dieren die zich verstoppen en stil houden worden zo toch op tijd opgeschrikt en gered. De nadruk ligt op mozaïekbeheer, niet op perceelsniveau maar op boerderijniveau. We kijken waar de meeste pullen lopen en daar maaien we dan nog even niet. Als er maar een paar pullen in een perceel zijn zetten we ze de sloot over, en we maaien altijd van binnen naar buiten zodat dieren niet worden ingesloten. We hebben een plas-dras, waar het water met behulp van een pomp wat hoger wordt gezet. Vogels vinden daar voedsel en kunnen er rusten. Niet lang geleden hebben we ook tegen de boerderij aan een plas-dras aangelegd, die noemen we het ‘Arkerwad’. Daar komen ook veel huis- en  boerenzwaluwen om zachte klei als nestmateriaal te halen, prachtig!

 

Met weinig moeite een paradijs voor erfvogels

We zorgen niet alleen voor de weidevogels, ook erfvogels vinden bij ons wat ze nodig hebben. Met een paar simpele maatregelen help je boerenzwaluwen, spreeuwen of mussen enorm! Zo zijn er bij ons wat rommelige hoekjes op het erf waar we onkruiden laten staan, waar insecten op af komen. Ook staan er struiken, waar vogels kunnen schuilen en voedsel vinden. Als er een modderplasje ligt gieten we er bij droogte wat water bij, zodat de boerenzwaluwen dat kunnen gebruiken om hun nest mee te bouwen. Er liggen wat takkenbossen die schuilplekjes bieden. We hebben genoeg muizen, die dienen weer als voedsel voor de kerkuilen die in onze kast wonen. En we hebben al jaren een spreeuwenflat met 21 kastjes, waar spreeuwen in broeden. De spreeuwenflat is ontworpen door een professor van de Universiteit Wageningen naar aanleiding van een emeltenplaag: spreeuwen eten emelten en doen dus zo aan plaagbestrijding. Het kost allemaal weinig of niets en je helpt de vogels er geweldig mee. En met hun gekwetter en levendigheid geven ze ontzettend veel plezier!

Ook door kleine dingen te doen kun je vogels helpen. Laat de deur van je stal op een kier voor de boerenzwaluwen en geniet van de in- en uitvliegende vogels. Laat eens een perceeltje staan met maaien, het is zo mooi als je het een beetje afwisselend houdt! Kijk goed naar wat je ziet en blijf volhouden, ook tegen bureaucraten en regeltjes, hahaha!
 

Landschapspijn willen we hier niet!


Leren van elkaar

Jammer genoeg hebben we veel meer last van predatie dan vroeger. Dan lopen we door het land en zien: dat nest is leeg,  die eieren en pullen zijn gepredeerd… heel jammer van al je werk. We hebben wel eens in de stromende regen hooi in wat gruttonesten gelegd, om te zorgen dat moeder grutto het nest niet zou verlaten omdat het te nat was. We leggen onze hart en ziel er in. Maar we moeten samen met natuurorganisaties de oplossing vinden, om de kwetsbare soorten te redden. En daarbij de dialoog blijven aangaan. Het is ook mooi om van elkaar te leren. Dat doen we trouwens ook veel; rondleidingen geven aan schoolklassen , groepen en kinderfeestjes. Niet alleen de kinderen, maar ook de ouders leren daarvan. Er komen hier ook veel fotografen, en mensen die op de dijk gaan zitten genieten van het uitzicht. Het is hier een rustgebied, ook voor mensen!

 

 

 

 

 

 

 

Deel het verhaal van Piet en Marieke van 't Klooster